Roope Mäkelä

Ravitsemusterapeutti

 

Olen Roope Mäkelä, laillistettu ja työterveyshuoltoon pätevöitynyt ravitsemusterapeutti Porista. Olen toiminut ravitsemusterapeuttina erikoissairaanhoidossa yli 10 vuoden ajan. Lisäksi olen toiminut kouluttajana, luennoitsijana ja ravitsemuksen asiantuntijana sekä yksityisellä että kunnallisella sektorilla, mm. painonhallinnan ja liikuntaravitsemuksen puitteissa. Ravitsemusohjaus voi liittyä sairauden ennaltaehkäisyyn tai hoitoon, elämäntapamuutokseen tai vaikkapa urheilusuorituksen parantamiseen. Ravitsemusterapeutin ohjauksen perustana on aina ravitsemustiede ja lääketieteellinen tutkimustieto.

Milloin ravitsemusterapeutille?
Ravitsemusterapia on tärkeä osa pitkäaikaissairauksien kuten diabeteksen, munuaistautien, sydän- ja verisuonitautien hyvää ja tavoitteellista hoitoa.
Myös mahasuolikanavan sairaudet ja ongelmat kuten ärtyneen suolen oireyhtymä, suolistosairaudet (Crohn, haavainen koliitti) ja muut ruoansulatuskanavan ongelmat ovat kasvava asiakasryhmä ravitsemusneuvonnassa. Keliakia puolestaan on sairaus, johon ainoa lääke on tiukka gluteeniton ruokavalio. Myös yli- ja alipainoon liittyy ravitsemusohjauksen tarvetta.

Ravitsemusterapeutille voi varata aikaa myös, kun jokin asia omassa ruokavaliossa mietityttää (soveltuvuus, terveellisyys, riittävyys).

Mitä vastaanotolla tehdään?
Ensimmäisellä ravitsemusterapeutin käynnillä kartoitetaan asiakkaan nykyinen ruokavalio, ravintoanamneesissa selvitetään perusteellisesti asiakkaan ruokailutottumukset ja ruokavalion laatu. Tämän pohjalta laaditaan yhdessä potilaan kanssa realistiset tavoitteet uuden ruokavalion noudattamiselle ja sovitaan jatkoseurannasta. Vastaanotto kestää tavallisesti 45-60 min