Ravitsemusterapia

Ravitsemusterapeutin vastaanotolta saa apua painonhallintaan ja liikuntaravitsemukseen. Ravitsemusterapeutti antaa ravitsemusohjausta, jolla pyritään erilaisten ruokavalioperusteisten sairauksien ennaltaehkäisyyn tai hoitoon, elämäntapamuutokseen tai vaikkapa urheilusuorituksen parantamiseen. Ravitsemusterapeutin ohjauksen perustana on aina ravitsemustiede ja lääketieteellinen tutkimustieto.

Ravitsemusterapia on tärkeä osa pitkäaikaissairauksien kuten diabeteksen, munuaistautien, sydän- ja verisuonitautien hyvää ja tavoitteellista hoitoa. Mahasuolikanavan sairaudet ja ongelmat, kuten ärtyneen suolen oireyhtymä, suolistosairaudet (Crohn, haavainen koliitti), ovat kasvava asiakasryhmä ravitsemusneuvonnassa. Keliakia puolestaan on sairaus, johon ainoa lääke on tiukka gluteeniton ruokavalio.

Ravitsemusterapeutille kannattaa varata aika myös silloin, kun jokin asia omassa ruokavaliossa mietityttää (soveltuvuus, terveellisyys, riittävyys).

Ensimmäisellä ravitsemusterapeutin käynnillä kartoitetaan asiakkaan nykyinen ruokavalio. Ravintoanamneesissa eli ruokailutottumusten selvityksessä käydään läpi perusteellisesti asiakkaan ruokailutottumukset ja ruokavalion laatu. Tämän pohjalta laaditaan yhdessä potilaan kanssa realistiset tavoitteet uuden ruokavalion noudattamiselle ja sovitaan jatkoseurannasta. Vastaanotto kestää tavallisesti 45–60 minuuttia.

Varaa aika asiantuntijalle

Suomi English