Työhyvinvointi ja ennaltaehkäisevä työterveyshuolto, Uutiskirje

Vastaavaan työterveyspsykologin Maria Niemen terveiset kesään

Kesä on täällä! Niin myös tarve lomalle ja palautumiselle. Palautuminen alkaa, kun keho ja mieli päästävät irti työn kuormitteista. Työstä irti pääsemiseen vaikuttaa työn kuormituksen aste, joka monissa työtehtävissä harmillisesti kiihtyy ennen loman alkua. Niin työntekijöille kuin johtajille ja yrittäjille itselleenkin olisi tärkeää turvata mahdollisuus onnistuneeseen palautumiseen ja tehokkaaseen työstä irti pääsemiseen. Tehokkaan irrottautumisen kautta loman pituuden merkitys vähenee. Tässä muutama vinkki työstä irrottautumiseen:

  • Yritä saada tehtyä ja loppuun kaikki ne pienet tehtävät, jotka voit. Keskeneräiset asiat kuormittavat aivoja ja hidastavat palautumista.
  • Hyväksy, että kaikkea ei kuitenkaan saa valmiiksi. Vähennä kesken jättämisen kuormitusta kirjaamalla muistiin, mihin kohtaan tehtävässä jäit tai mitä on tekemättä.
  • Pohdi, mikä on juuri nyt oikeasti tärkeää, priorisoi. Tätä on hyvä pohtia ennen lomaa ja myös loman jälkeisinä päivinä.
  • Suunnittele myös lomalta paluu hyvin. Kalenterin hallinta sekä aikataulun ja toiminnan suunnittelu loman jälkeiseen aikaan ovat irrottautumisen näkökulmasta tärkeitä tekijöitä.

Töistä irti pääsemisen jälkeen alkaa palautuminen, joka tapahtuu parhaiten tarjoamalla itselle työn vastapainoa ja oman hyvinvoinnin suuntaan tehtyjä asioita.

Palauttavaa kesää!