Tiedotteet

Allergiatestit osaksi palveluvalikoimaa

Lääkärikeskus Karhulinnassa tehdään uutena palveluna allergiatestejä. Allergiaa voidaan testata ihonpistokokeilla (prick-testi), lapputesteillä (epikutaanitesti) tai verikokeilla. Allergiatesteihin tarvitaan lääkärin lähete. Testeissä on valmiit sarjat, ja tarvittaessa lääkärin määräyksestä voidaan testata myös asiakkaan omia aineita, esimerkiksi kosmetiikkatuotteita.

Prick- eli ihonpistokokeella testataan välitöntä allergiaa. Testi tehdään kyynärvarren sisäpintaan, ja testaaminen on lähes kivutonta. Tulokset ovat nähtävillä 15 minuutin kuluttua testin tekemisestä. Tulosten tulkinta tapahtuu lääkärin vastaanotolla. Allergialääkkeet, kortisonit ja antihistamiinit on tauotettava ohjeen mukaisesti ennen kuin Prick-testi tehdään. Ihonpistokokeilla voidaan testata monipuolisesti erilaisia ruoka-aineita.

Epikutaani- eli lapputestissä selkään kiinnitetään teipillä allergiatestiaineita. Lapputestit kestävät viikon verran ja sisältävät kolme vastaanottokäyntiä. Viimeinen vastaanottokäynti on lääkärin vastaanotto, jossa tulokset tulkitaan. Lapputesteillä testataan viivästynyttä kosketusallergiaa.