Artikkelit

Ikääntyvä ihminen on geronomin työn keskipiste

Lääkärikeskus Karhulinnan geronomin vastaanotolla jokainen tulija kohdataan yksilönä. Olipa kyse muistiasioista tai muista toimintakyvyn heikentymistä, on tärkeää hakea apua ajoissa.

Ikääntymisen asiantuntija, geronomi Stina Isberg tekee työtä ikäihmisten hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja voimavarojen säilyttämiseksi. Hän tuntee ikääntymisen prosessin ja kohtaa vastaanotollaan jokaisen yksilön aidosti välittäen ja kokonaisvaltaisesti.

– Työni on arvioida, tukea ja kannustaa iäkästä ihmistä erilaisissa tilanteissa ottaen huomioon jokaisen yksilölliset tarpeet. Haluan edistää ihmisen toimijuutta sekä vahvistaa kokemusta jokaisen merkityksellisyydestä yhteiskunnassamme. Jokainen iäkäs on mittaamattoman arvokas ja tärkeä, sen tunteen haluan välittää, Stina kertoo.

Läsnäoloa ja ammattilaisten yhteistyötä asiakkaan parhaaksi

Geronomin vastaanotolla tutkitaan ja arvioidaan muistin tilaa kattavasti erilaisten testien avulla. Niiden pohjalta geriatri tekee esimerkiksi ajokykyyn ja lääkitykseen liittyviä arvioita. Lääkärikeskus Karhulinnassa ikääntyvien ihmisten hoitoon erikoistuneet asiantuntijat toimivat tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Stina nostaa aidon keskustelun ja kohtaamisen yhdeksi tärkeimmistä tehtävistään geronomin työssä.

– Jo pelkällä keskustelulla ja aidolla läsnäololla on mieletön voima antaa valmiuksia ja tukea turvalliseen arkeen. Haluan, että jokainen tuntee tulleensa kuulluksi ja saa hieman enemmän voimaa jatkaa arkeaan.

Aito keskustelu ja kohtaaminen ovat geronomin työn tärkeimpiä tehtäviä.

 

Ajoissa saatu tuki turvaa toimintakykyä

Usein lääkäriin lähdetään vasta, jos yleisvoinnissa tapahtuu jokin havaittava muutos. Vastaanotolle on kuitenkin syytä hakeutua ajoissa myös muistiin liittyvissä asioissa. Muistin heikentymiseen voivat viitata erilaiset oireet: asioiden unohtelu, mielialavaihtelut, persoonallisuuden muutokset, unen laadun heikentyminen, motoriset ongelmat, keskittymisvaikeudet tai jonkin tutun taidon katoaminen.

Läheisten rooli iäkkään elämässä on merkittävä ja tuki korvaamatonta, joten Stina haluaa muistuttaa, että myös heidän on tärkeää pitää huolta itsestään ja jaksamisestaan.

– Kannustan jokaista huolehtimaan itsestään ja läheisistään ja hakeutumaan tutkimuksiin, jos jokin asia huolettaa tai muistissa tai muissa toiminnoissa on tapahtunut muutoksia. Kun tilanne tunnistetaan ajoissa, voidaan oireisiin puuttua ja näin mahdollistaa hyvän elämänlaadun ja toimintakyvyn jatkuminen mahdollisimman pitkään.