Artikkelit

Gynekologi auttaa, kun intiimiterveys huolettaa 

Nuorilla naisilla keskeisimmät syyt hakeutua gynekologin vastaanotolle ovat kuukautiskivut ja muut kuukautiskierron häiriöt. Myös raskauteen liittyvät asiat, ehkäisy ja lapsettomuus tuovat naisia vastaanotolle. 

– Jos mitään vaivaa ei ole, vastaanotolla ei tarvitse käydä kovin usein. Gynekologilta voi kuitenkin saada helpotusta niin kivuliaisiin kuukautisiin kuin vaihdevuosien oireisiin, naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri Johanna Haikonen kertoo. 

Vuosittaisten gynekologikäyntien tarve on vähentynyt kattavan HPV-seulonnan ansiosta. Gynekologin vastaanotolle voi ja kannattaa kuitenkin aina tulla, jos jokin intiimiterveyteen liittyvä asia askarruttaa. 

70 % Kohdunkaulansyövän seulontoihin osallistuvien osuus kutsun saaneista.