Artikkelit

Lepo on paras flunssalääke

Syksy on tuonut jälleen mukanaan köhimisen ja pärskimisen moneen kotitalouteen. Flunssa voi olla sitkeä seuralainen ja paraneminen kestää pitkään, jos vastatoimenpiteisiin ei ryhdy ajoissa. Lääkärikeskus Karhulinnan työterveyshuollon erikoislääkäri Timo Walli vastasi muutamaan flunssa-aiheiseen kysymykseen.

Millaisista oireista voi päätellä flunssan hiipivän kehoon?

– Ensimmäisiä oireita ovat yleensä väsymys, kihelmöinti kurkussa ja nenän alueella, vilun tunne ja mahdollisesti lihassärky.

Millaisin toimenpitein ensimmäisiä oireita vastaan kannattaa lähteä taistelemaan?

– Kun tunnistaa alkavan flunssan oireen, niin elimistömme käytännössä alkaa jo puolustautumaan taudinaiheuttajaa vastaan. Silloin on tärkeää auttaa keho puolustautumistyössä ja välttää turhaa rasitusta, keskittyä lepäämään. Kun malttaa levätä silloin, kun oireet ovat pahimmillaan, immuunipuolustus pääsee yleensä voitolle ja tauti paranee, eikä pääse pahenemaan.

Miten voi ylläpitää vastustuskykyään parhaalla mahdollisella tavalla?

– Tärkeintä on riittävä levon ja rasituksen suhde. Tässä tietysti riittävä ja monipuolinen ravitsemus sekä uni korostuvat. Hyvä yleiskunto auttaa vastustamaan tauteja. On myös syytä välttää kaikkea hengitysteitä rasittavia tekijöitä, kuten esimerkiksi tupakointia, jolloin limakalvojen puolustusmekanismit olisivat mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Taudin alkuvaiheessa on tärkeintä on keskittyä lepäämiseen, sillä silloin elimistössä on käynnissä sairauden aiheuttama rasitustila.

Mitä sanot nyrkkisäännöstä: Kaulan yläpuolella olevat oireet, kuten nuha tai kurkkukipu, eivät estä liikkumista. Petiin on jäätävä vasta, kun oireet esiintyvät kaulan alapuolella muualla kehossa.

– Mielestäni aina kun kokee itsensä jotenkin sairaaksi, on syytä välttää liikuntaa, oli kyse sitten nuhasta tai yskästä. Erityisesti lämmön noustessa liikuntaa olisi tärkeää välttää. Kun olo ja jaksaminen ovat palanneet normaaliksi, voi kevyen liikunnan aloittaa asteittain, vaikka joitain lieviä jälkioireita vielä esiintyisi.

Kaipaatko apua terveyden ylläpitoon tai tukea tervehtymiseen? Tutustu Karhulinnan palvelutarjontaan ja terveyden asiantuntijoihimme ja anna meidän olla avuksi!