Artikkelit

Ihana, kamala aurinko

Kesä on täällä, ja aurinko houkuttelee ihmiset ulos nauttimaan lämmöstä. Muistathan suojata ihosi huolella! 

Auringon valo piristää mieltä ja muodostaa iholla tärkeää D-vitamiinia, mutta auringon säteet aiheuttavat myös vahinkoa. Kun iho alkaa ruskettua, vaurioita on jo syntynyt. Rusketus on ihon keino puolustautua auringon haitallista säteilyä vastaan. Jos iho palaa, vauriot ovat vakavampia. 

Ihotautilääkäri Sanna Kujala muistuttaa, että auringosta saa kyllä nauttia, kunhan muistaa suojautua huolellisesti. Auringossa makoilua hän ei kuitenkaan suosittele. 

– Kehotan käyttämään aurinkoisella säällä suojakerrointa 30 tai 50. Harva laittaa aurinkorasvaa tarpeeksi paljon, joten suojakerroin jää helposti pienemmäksi kuin purkissa lukee. Rasvaa tulisi lisätä noin kahden tunnin välein, Kujala huomauttaa. 

Auringon aiheuttamat vauriot syntyvät vuosikymmenten aikana. 

Ihomuutokset yleistyvät iäkkäillä 

Yleisimpiä auringon aiheuttamia ihomuutoksia ovat aurinkokeratoosit, eli aktiiniset keratoosit. Niissä iholle muodostuu punoittavia tai rusehtavia, hilseileviä, karheita läiskiä. Useimmiten niitä on kasvoissa ja pään alueella. 

– Niin aurinkokeratoosit kuin muutkin ihomuutokset ja -syövät syntyvät vuosikymmenten aikana. Nuorella auringon aiheuttamat vauriot eivät vielä näy, ja ihomuutoksia tulee yleensä vasta vanhempana. Ihosairauksien lisäksi aurinko aiheuttaa ennenaikaista ihon vanhenemista.

Kuva: Dreamstime