Artikkelit

Vatsa kuntoon ruokavaliolla

Suurin osa vatsaongelmista on vaarattomia vaivoja, joita voidaan hoitaa oikealla ruokavaliolla. 

Jopa neljännes maailman väestöstä kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä. Oireiden kirjo on moninainen: turvotus, ilmavaivat, ripuli, ummetus, suolen toiminnan vaihtelu sekä vatsakivut viittaavat kaikki samaan vaivaan. Oireet voivat myös vaihdella ja jäädä välillä kokonaan pois. FODMAP-ruokavalio tuo helpotuksen jopa 70 prosentille potilaista. 

Vatsan oireilulle löytyy usein jokin vaaraton syy. Esimerkiksi jatkuvan närästyksen tai ylävatsakivun taustalla voi olla ruokatorven refluksitauti, ja toistuvat vatsakivut voivat selittyä sappikivillä. Turvotus ja ilmavaivat voivat taas olla seurausta laktoosi-intoleranssista. 

Joskus vatsaoireiden taustalla voi olla myös vakavimpia sairauksia, kuten tulehduksellinen suolistosairaus, keliakia tai syöpä, mutta yleensä oireiden aiheuttajat ovat hyvänlaatuisia. 

Elintapahoito toimii usein parhaiten 

Lähes kaikkiin vatsaongelmiin on mahdollista saada apua. Elintapahoidon ohella esimerkiksi refluksitautiin on saatavilla myös lääkehoitoa, kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Juha Liikala. 

– Elintapahoidolla tarkoitetaan tiettyjen ruoka-aineiden välttämistä ja nukkuma-asennon muuttamista niin, että sängyn päätyä kohotetaan. Myös painonpudotus ja tupakoinnin lopettaminen auttavat refluksitaudin oireisiin. 

Vatsaoireisiin saa usein helpotusta, kun oppii välttämään itselle sopimattomia ruoka-aineita. On tärkeää selvittää, mistä oireet johtuvat, jotta voidaan sulkea pois vakavammat sairaudet ja aloittaa oikeanlainen hoito. 

Monet saavat vatsaongelmiin helpotusta ruokavalion muokkaamisesta.

 

Hyvät ruokatottumukset opitaan jo lapsuudessa 

Monipuolinen ravinto on tärkeä osa lapsen tasapainoista kasvua ja kehitystä. Jaksaminen ja vireys, normaalipainossa pysyminen ja siten länsimaisten elintasosairauksien ehkäiseminen ovat vahvasti kytköksissä ruokavalioon. 

Varsinaiset ravitsemustilan ongelmat ovat melko harvinaisia länsimaissa. Toisaalta ruokavalion yksipuolistuminen on osaltaan vaikuttanut tiettyjen sairauksien ja oireiden yleistymiseen.  

On selvää, että ylipainon haitalliset vaikutukset esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien osalta alkavat jo lapsuusiässä. Pienilläkin korjausliikkeillä elintavoissa saadaan terveyden kannalta paljon hyvää aikaiseksi, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä.