Ajankohtaista, Artikkelit

Lomalta töihin – hallittu ja tasapainoinen työarki

Työ on tärkeä osa hyvinvointiamme, mutta lomalta työhön palaaminen on aina muutos, ja ihminen suhtautuu luonnostaan hieman varauksellisesti muutoksiin. Muutosvastarinnan tavoitteena on säilyttää tasapaino ja hallinnan tunne. Lääkärikeskus Karhulinnan vastaava työterveyspsykologi Maria Niemi listasi kolme tärkeää keinoa, joilla voi helpottaa loman päättymiseen ja töihin palaamiseen sopeutumista.

1. Riittävästi unta

Riittävä uni on yksi tärkeimmistä hyvinvointiimme ja tasapainoomme vaikuttavista asioista. Lomalla unirytmi muuttuu ja siksi töihin palatessa moni kärsii väsymyksestä. Univaje vaikuttaa negatiivisesti muun muassa tarkkaavaisuuteen, muistiin, oppimiseen ja mielialaan. Väsyneenä kadotamme helpommin myös hallinnan tunteen. Lomalta paluu helpottuu, mikäli onnistuu huolehtimaan riittävästä unen saannista. On tärkeää tunnistaa itselleen sopiva unen määrä ja päättäväisesti siirtyä loman jälkeen takaisin hyvään unirytmiin.

Pienillä valinnoilla voi lisätä positiivisia tuntemuksia päivään.

 

2. Vaikuttamisen mahdollisuudet

Lomalla moni kokee palauttavana aikatauluttomuuden ja itsemääräämisoikeuden lisääntymisen. On ihanaa, kun saa itse vaikuttaa asioiden kulkuun enemmän. Työarkeen kannattaa ujuttaa näitä elementtejä. Vaikuttamisen mahdollisuuksia on usein enemmän kuin aavistammekaan, ja erityisesti loman jälkeen on hyvä hetki suunnata huomioita näihin mahdollisuuksiin. Hyvällä työn hallinnalla ja aikatauluttamisella pienten ”aikatauluttomien” hetkien pitäminen on usein mahdollista. Lounaspaikan tai lounaan valitseminen omien mieltymysten mukaan lisää positiivisia tuntemuksia päivään. Työn tehokas ennakkosuunnittelu, priorisointi ja tietotulvan hallinta mahdollistavat oikein kohdistuvan energiansäätelyn ja ylläpitävät hallinnan tunnetta.

On tärkeä tietoisesti suunnitella, miten työhön kuluneet energiavarat saisi hankittua takaisin.

 

3. Palautuminen

Lomalla keho ja mieli palautuvat työn rasituksesta. Palautuminen ei kuitenkaan liity vain lomaan, vaan myös työarkeen. Jokainen työpäivä vaatii oman energiansa, jonka aikana ja jälkeen on tärkeä tietoisesti suunnitella, miten energiavarat saisi hankittua takaisin. Hyvä ravinto, riittävä lepo, liikunta, antoisat sosiaaliset kontaktit ja itselle mielekäs tekeminen lataavat akkuja niin työpäivän aikana kuin sen jälkeenkin.

Tartu aktiivisesti toimeen ja johda työhön paluutasi ansiokkaasti kohti hallittua ja tasapainoista työarkea!