Artikkelit

Yhteistyötä urheilijoiden tueksi 

Keho on urheilijan työväline. Sen pitää olla iskussa. – Uimarilla on vain yksi keho ja siitä on pidettävä huolta. Toista kroppaa ei ole saatavilla, muistuttaa olympiamitalisti Matti Mattsson. 

Uimari Matti Mattssonilla on hyvät kokemukset Lääkärikeskus Karhulinnan urheilijoille ja liikkujille kohdennetuista palveluista. 

– Koska rintauinnissa asento on keholle epätyypillinen, olkapäät ja polvet ovat kovilla, sillä toistoja tulee paljon. Uiminen on silti kohtuullisen terveellinen laji. Minun on jumpattava paljon keskivartaloa ja nähtävä vaivaa ennaltaehkäisyyn, jotta pitkään kuntoutetut välilevyn pullistumat eivät vaivaisi, sanoo Mattsson. 

Lääkärikeskus Karhulinna on perustanut liikkujille ja urheilijoille oman klinikan, joka on aktiivisen ihmisen terveyskumppani. Toiminnan tavoitteena on ennaltaehkäistä ongelmia mutta myös hoitaa syntyneitä vammoja. 

– Oli vaiva mikä tahansa, niin kauaa ei kannata tutkistella vain omassa päässä ja kehossa, vaan apua kannattaisi hakea heti, kun ongelmat alkavat. Tässä on kyllä itsellänikin opettelemista. Nopeuttaa äärimmäisen paljon, kun saa oikeaa hoitoa heti eikä vaiva pääse pahenemaan, tietää Mattsson.  

Mattssonin fysioterapeutilla Mika Kerokoskella on vankka kokemus urheilufysioterapiasta. 

– Kun urheilijat ymmärtävät seurannan tarkoituksen, he osaavat paremmin huomioida omia tuntemuksiaan ja toimintamallit tulevat tutummiksi, hän vahvistaa. 

Päämääränämme on liikunnan riemu ja urheilun ilo. 

Yhteistyö Satakunnan Urheiluakatemian kanssa 

Lääkärikeskus Karhulinnan klinikka toimii Satakunnan Urheiluakatemian yhteistyökumppanina ja huolehtii Satakunnan alueen urheilijaopiskelijoiden terveyspalveluista. 

Satakunnan Urheiluakatemia toimii opiskelevien urheilijoiden laadukkaan valmentautumisen tukena Satakunnassa yhteistyössä alueen oppilaitosten, seurojen ja valmentajien kanssa. Urheiluakatemia auttaa urheilijoita opiskelun ja urheilun yhdistämisessä. Toiminta on opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa. 

– Opetamme nuoria tunnistamaan omaa terveyttään ja siihen liittyviä riskejä. Järjestämme tietoiskuja ja tarkistamme terveyttä säännöllisesti, sanoo Kerokoski.  

Urheilulääkärin vastaanotolle pääsee nopeasti – jopa samana päivänä. 

– Karhulinna on meille kumppani, jolla on laadukas hoito ja selkeä kuntoutuspolku. Urheilija on kokonaisuus, jolle tavoittelemme mahdollisuutta toimia optimaalisella tasolla. Se edellyttää, että vammoja ennaltaehkäistään. Urheilija pääsee vähemmällä, kun ei odoteta, että vamma estää urheilun, vaan reagoidaan jo ensimmäisiin tuntemuksiin, sanoo Satakunnan Urheiluakatemian koordinaattori Johanna Saarni. 

Saarni arvostaa, että Lääkärikeskus Karhulinnan asiantuntijat tuntevat eri lajien biomekaniikan fysiologiset vaatimukset. 

Päämääriä ovat ennaltaehkäisy ja nopea hoito 

Akatemian ja klinikan yhteistyö alkoi lukion ja ammattikoulun ensimmäisen vuoden akatemiaopiskelijoiden tutkimuksilla ja kartoituksilla. Tulossa on luentoja urheilijoiden lisäksi vanhemmille ja valmentajille muun muassa palautumisesta, ravinnosta ja levosta. 

– Varsinkin kun puhutaan nuorisourheilusta, niin on tärkeää, että tietoa menee myös perheelle. Esimerkiksi tietoiskut rasitusmurtumien riskeistä lisäävät ymmärrystä siitä, miten vammoja pystytään ennaltaehkäisemään. Levolla ja palautumisella on iso merkitys, sanoo Kerokoski. 

Sanotaan, että urheilija ei tervettä päivää näe. Mattson ja Saarni komppaavat, että aina jotain vaivaa löytyy. Kaikkia varmasti kolottaa joskus. Kilpaurheilijan vammautumisriski on suurempi kuin kuntoliikkujalla. Kerokoski tietää, että riskit vaihtelevat lajeittainkin.  

– Esimerkiksi autourheilussa ja ratsastuksessa vakavan vammautumisen riski on suurempi verrattuna moneen muuhun lajiin. Nuorilla kasvuikäisillä urheilijoilla ensimmäisinä tyypillisesti oireilevat polvet ja akillesjänteet. On tärkeää tunnistaa, miten turvallisuutta voi parantaa välineillä ja oikeanlaisilla olosuhteilla. Oikea painopiste harjoittelun ja palautumisen välillä on oleellinen. 

 

Urheiluakatemia numeroina 

Satakunnan Urheiluakatemia mahdollistaa urheilun ja opiskelun. 

20  Vuonna 2002 perustettu Satakunnan Urheiluakatemia viettää 20. juhlavuottaan.  

7 SSA:lla on seitsemän painopistealaa: jalkapallo, jääkiekko, jääpallo, uinti, salibandy, yleisurheilu ja pesäpallo. 

450 Keväällä akatemian piirissä on jopa 450 urheilijaa, ja toiminta on kasvussa. 

8.10  Yläkoulun aamuvalmennus on klo 8.10 maanantaisin ja torstaisin. Toisen asteen ja korkea-asteen aamutreenit ovat tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.