Artikkelit

Sopeutumiskyky koetuksella 

Psyykkisesti kuormittavassa tilanteessa mieleltä vaaditaan joustokykyä ja valmiuksia sopeutua muutokseen. Se on mahdollista, mutta joskus myös hyvin haastavaa. Viime ajat ovat vaatineet paljon sopeutumiskykyä, kun Korona-aika ja vallitseva sotatilanne Ukrainassa ovat muuttaneet elämäämme. Muutokset työssä, sosiaalisissa kontakteissa, harrastuksissa sekä huoli terveyteen ja turvallisuuteen liittyen ovat vaikuttaneet hyvinvointiimme ja kykyymme palautua. Psyykkinen kuormittuneisuus ja ahdistuneisuus ovat lisääntyneet. 

Ahdistuneena tai kuormittuneena ajaudumme todennäköisemmin itsemme kannalta epäedullisiin päätöksiin. Jäämme kenties sohvalle murehtimaan asioita, syömme huonommin tai teemme liikaa töitä, jolloin huomaamatta syvennämme ahdinkoamme. Vaikutusmahdollisuuksien vähyys kuormitustekijää kohtaan haastaa sopeutumiskykyämme. 

Jos onnistumme siirtämään huomiomme arkisiinkin valintoihin, voimme auttaa itseämme voimaan paremmin. 

Psyykkisesti haastavissa tilanteissa on kuitenkin aina jotain sellaista, johon voimme vaikuttaa, jota voimme muokata tai jossa voimme kehittyä. Voimme vaikuttaa omiin valintoihimme esimerkiksi ajankäytön, unen, syömisen, liikkumisen, ruutuajan, työn tauotuksen, toisten auttamisen tai toisiin tukeutumisen osalta. Voimme vaikka valita hengittää muutaman kerran syvään, mikä rauhoittaa ja rentouttaa olotilaa. Jos onnistumme siirtämään huomiomme näihin arkisiinkin valintoihin, voimme auttaa itseämme voimaan paremmin. Samalla autamme itseämme sopeutumaan ja kehitämme sopeutumiskykyämme myös tulevia haasteita varten. 

Sopeutumiskykyämme tutkitusti vahvistaa hyvien ihmissuhteiden vaaliminen, omasta kehosta huolehtiminen, tavoitteiden asettaminen ja niitä kohti meneminen. Hengitä siis syvään ja mieti, miten voisit tänään auttaa itseäsi sopeutumaan. 

Kirjoittaja: Lääkärikeskus Karhulinnan vastaava työterveyspsykologi Maria Niemi