Ajankohtaista, Artikkelit

Liikunta ja hyvinvointi kulkevat usein käsi kädessä

Liikunta on terveytemme kannalta tärkeä asia, jonka vaikutusta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja terveyteen ei voi liikaa korostaa. Paras liikunta on säännöllistä, ja arkiliikunnasta on helppo aloittaa, pienin askelin.

Liikkuminen on tärkeää, sillä sen avulla on mahdollista ennaltaehkäistä monenlaisia vaivoja ja sairauksia sekä ylläpitää kehon terveydentilaa ja hyvinvointia. Tämänhetkinen liikuntasuositus aikuiselle (18–65 vuotiaalle) kehottaa harrastamaan 2,5 tuntia reipasta liikuntaa tai 1 tunnin 15 minuuttia raskasta liikuntaa viikossa. Reipas liikunta on sellaista, jossa pystyy puhumaan hengästymisen lomassa, ja raskaaksi liikunta luetaan, jos puhuminen on liikkumisen aiheuttaman hengästymisen vuoksi hankalaa.

Liikkuminen tuntuu kaikkialla kehossa

Liikunnan vaikutuksen aivoihin ja hermoston toimintaan voi huomata esimerkiksi parempana keskittymiskykynä, vireystilana ja rentoutumisena.

–  Yleisesti ottaen ihan kaikenlaisella liikunnalla on vaikutusta aivoterveyteen ja henkiseen hyvinvointiin. Vaikutukset voivat ilmetä esimerkiksi mielialan kohenemisena, parempana unenlaatuna, stressin lievittymisenä ja masennusoireiden helpottumisena, kertoo Lääkärikeskus Karhulinnan urheilufysioterapeutti (sert.) Juha Raukola.

Liikuntamuodot voidaan jakaa lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävään liikuntaan sekä kestävyysliikuntaan. Lihaskuntopainotteinen liikunta voi muun muassa parantaa lihasten voimaa ja kestävyyttä, kehittää notkeutta ja liikkuvuutta, harjoittaa tasapainoa, lisätä luun lujuutta ja edistää tuki- ja liikuntaelimistön terveyttä.

– Liikunta voi esimerkiksi lievittää nivelkipuja ja parantaa nivelten liikkuvuutta lisäten niissä ja niiden ympärillä aineenvaihduntaa samalla voidellen niitä, Raukola mainitsee.

Kestävyysliikunta tähtää kunnon kohentumiseen, jotta keho kestäisi tasaista fyysistä rasitusta mahdollisimman hyvin ja mahdollisimman pitkään. Kestävyysliikunnan avulla esimerkiksi hengitys- ja verenkiertoelimistön kunto voi kohentua, veren rasva- ja sokeritasapaino parantua ja painonhallinta helpottua.

– Liikunnan myötä lihakset saavat enemmän happea ja polttoainetta rasvasta ja sokerista, mikä lisää myös elimistön energiankulusta ja voi auttaa painonhallinnassa.

Säännöllinen liikunta tuo terveysvaikutuksia lyhyellä ja pitkällä aikavälillä

Liikunta tarjoaa monipuolisia ja pitkäaikaisia terveysvaikutuksia kehon eri osa-alueilla. Yleisvoinnin kohenemista ja vireystilan nousua on mahdollista huomata jo parin viikon sisällä säännöllisen liikunnan aloittamisesta. Puolessa vuodessa säännöllinen liikunta yleensä jättää jo pysyvämmän positiivisen jäljen kehomme perustoimintoihin, mikä voi näkyä muun muassa verenpaineen laskuna ja vastustuskyvyn parantumisena.

– Paras hetki aloittaa säännöllinen liikunta on jo tänään, mikäli tämänhetkinen terveydentilasi sen sallii, kannustaa Raukola.

Urheilufysioterapeutin viisi vinkkiä arkiliikunnan lisäämiseksi:

  1. Käytä portaita hissin sijaan.
  2. Aina kun nouset istumasta, pyri olemaan tukeutumatta käsiin, pöytään tai käsinojiin.
  3. Pyri liikkumaan päivittäin. Jos liikut päivässä 10 minuuttia, viikossa kertyy jo 1 tunti ja 10 minuuttia liikuntaa. Määrää on helppo lisätä viikoittain.
  4. Hoida ruokaostokset kaupassa kauppakassipalvelujen sijaan.
  5. Liiku työmatkat kävellen tai pyörällä.

Kaipaatko apua liikunnan aloittamiseen? Hankaloittaako jokin vaiva liikunnan aloittamista? Lääkärikeskus Karhulinnan urheiluklinikka asiantuntijoineen on jokaisen liikkujan apuna kaikissa liikkumiseen liittyvissä kysymyksissä. Ota rohkeasti yhteyttä!

Lähteet: Työterveyslaitos, UKK-instituutti ja Duodecim Terveyskirjasto